1. Uluslararası ASSAM İslam Birliği Kongresi

Haberler

1. Uluslararası ASSAM İslam Birliği Kongresi

1. Uluslararası ASSAM İslam Birliği Kongresi

Uluslararası ASSAM İslam Birliği Kongresi “Geçmişten Günümüze İslam Devletlerinde Yönetim Şekilleri” teması ile 23-24 Kasım 2017 tarihlerinde İstanbul WOW Otel’de gerçekleştirildi. ASSAM, Adaleti Savunanlar Derneği (ASDER), Üsküdar Üniversitesi ve İslam Dünyası STK’ları Birliği (İDSB) tarafından, İslam ülkelerinde yaşanan güncel sorunlara akademik ve siyasal tespit ve çözüm önerileri üretmek amacıyla düzenlenen ve 35 farklı ülkeden temsilcinin katıldığı 1. Uluslararası ASSAM İslam Birliği Kongresi’nin açılışında ASSAM Yönetim Kurulu Başkanı ve Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Adnan Tanrıverdi, İslam dünyasının küresel güçlerin hedefi olduğunu belirtti.

Osmanlı’nın yıkılmasından sonra yönetimsiz kalan Müslümanların küçük devletçikler kurarak varlıklarını devam ettirmeye çalıştığını, ancak birlik ve beraberliklerini kaybettiklerinden küresel güçler için kolay lokma haline geldiklerini ifade etti. Tanrıverdi, kongrenin amacının İslam ülkelerinin ortak bir irade altında toplanması için gerekli olan müesseselerin temelini atmak olduğunu vurgulayarak, halkı Müslüman olan ülkelerin ortak irade altında toplanabilmeleri için geçmişten bugüne yönetim şekillerini inceleyerek “İslam Birliği Yönetim” şeklinin nasıl olabileceğini istişare etmek gerektiğini kaydetti.

ASDER Genel Başkanı ve Üsküdar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nevzat Tarhan da konuşmasında, İslam dünyasında yaşanan sosyal sorunlara değindi. İslam coğrafyasındaki sorunları hastalıklara benzeten Tarhan, “Bunları ümitsizlik, savaşçı akılla hareket etmek, otoriterlik, sürekli bir kurtarıcı beklemek ve ‘cemaat narsisizmi’ yani kendi cemaatinin menfaatini, ümmetin menfaatinin üzerinde tutmak olduğu değerlendirmesini yaptı.

Mısır’da darbe ile görevden uzaklaştırılan Mursi hükümetinde Enformasyon Bakanı olarak görev yapan Salah Abdulmesud da İslam âleminin en önemli sıkıntısının ümmet bilincinin kaybolması olduğunu vurguladı. İslam kardeşliğini, birliğini hedef alan, İslam’ı kötü gösteren ve ümmetin kaynaklarını hedef alan çalışmalar yapıldığını anlatan Abdulmesud, “Bu çalışmalar neticesinde, Dünya Müslüman Âlimler Birliği’ni bile terör örgütü listesine aldılar” ifadesini kullandı.

Dünya Müslüman Âlimler Birliği Genel Sekreteri Dr. Ali Karadaği ise İslam coğrafyasında temel sorunun birlik ve kardeşlikten uzaklaşma olduğuna işaret etti.

Genel Sekreter “İslam âleminin yaşadığı sıkıntıların altında birlik olamamak yatmaktadır. Allah, aramızdaki birliği bozmayı, dağınık olmamızı yasaklıyor.” dedi.

AK Parti İstanbul Milletvekili Metin Külünk de İslam coğrafyası üzerinde emperyalist güçlerin tarihin her döneminde bir oyun içinde olduğunu söyledi. Bu oyunlardan en sonuncusunun Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı etkisizleştirme olduğunu aktardı.

İki gün süren kongrede çeşitli konularda çalıştaylar gerçekleştirild