12. Afrika Dernekleri Kalkındırma Buluşması

Haberler

12. Afrika Dernekleri Kalkındırma Buluşması

12. Afrika Dernekleri Kalkındırma Buluşması

İDSB üyesi olan İngiltere merkezi El-Munteda El-İslami Trust kuruluşu tarafından geleneksel olarak düzenlenen Afrikalı Kuruluşlar Kalkınma Buluşmalarının 12.’si 23-30 Nisan 2015 tarihlerinde İstanbul’da gerçekleştirildi. İDSB ile işbirliği çerçevesinde gerçekleştirilen buluşmaya Afrika’da faaliyet gösteren 13 ülkeden yaklaşık 50 sivil toplum kuruluşu katıldı.

Düzenlenen buluşmaya Türkiye’den Beşir Derneği, Diyanet Vakfı, İHH, İhlas Vakfı, Mimarlar ve Mühendisler Grubu, Yeryüzü Doktorları Derneği, Yeryüzü Mühendisleri Derneği, ASDER, ASSAM gibi Afrika’da eğitim, sağlık, yardım alanında çalışmalar yapan kuruluşlar katıldı. Bir haftalık buluşma süresince Afrikalı STK’ların Türk STK’ları ziyaret etmeleri temin edilerek karşılıklı işbirliği ve görüş alışverişinde bulunmaları için zemin oluşturuldu.

12. Afrikalı Kuruluşlar Kalkınma Buluşması’nın açılış programı 23 Nisan tarihinde gerçekleştirildi. Programın açılış konuşmasını konferansın düzenleyicisi olan Al Muntada Al İslami Trust Derneği Başkanı Halid Favvaz yaptı. Favvaz, İngiltere merkezli organizasyonlarının Afrika’da yapılan eğitim, sağlık ve yardım faaliyetlerine değinerek birlikte daha fazla neler yapılabilir sorusuna cevap aramak için bir araya gelindiğini vurguladı. İkinci konuşmayı icra eden Muhammed Ahmed Luh ise Afrika için sivil toplum kuruluşları nezdinde neler yapılabileceğine dair bilgiler bilgi ve görüşlerini paylaştı.

Konferansa Türkiye ayağında çözüm ortağı olarak iştirak eden Ev sahibi olan İDSB Genel Sekreteri Av. Ali Kurt ise Afrika’dan programa katılan kuruluşlara “İkinci vatanınız Türkiye’ye hoş geldiniz” diyerek “Afrika dünyanın geleceğidir.” vurgusuyla çerçevelenen bir konuşma yaptı.

Yapılan konuşmaların ardından Türk STK’lar Afrika’da yaptıkları çalışmalar hakkında bilgiler içeren sunum gerçekleştirdiler. Sunumların ardından yuvarlak masa toplantıları ile Afrikalı ve Türk STK’lar arasında işbirlikleri tesis edildi.