14. Afrika STK’ları Kalkındırma Buluşması

Haberler

14. Afrika STK’ları Kalkındırma Buluşması

14. Afrika STK’ları Kalkındırma Buluşması

14. Afrika STK’ları Kalkındırma Buluşması

Sürdürülebilir Mali Kaynaklar

12-17 Nisan 2017, İstanbul

İDSB üyesi olan İngiltere merkezli al-Muntada al-İslami tarafından periyodik olarak düzenlenen Afrika STK’ları Kalkındırma Buluşmalarının on dördüncüsü “Afrika STK’ları Kalkındırma Buluşması – Sürdürebilir Mali Kaynaklar” başlığı altında 12-17 Nisan 2017 tarihlerinde İstanbul Lazzoni Hotel’de gerçekleştirildi. İslam Dünyası STK’ları Birliği (İDSB) ile ortaklaşa düzenlenen konferansa Afrika’dan toplam 25 ülkeden 80 STK başkanı, Türkiye’den birçok resmi kurum yetkilisi ve STK temsilcileri katıldı.

Toplam 150 kişi ile gerçekleşen buluşmada, resmi kurumlardan İstanbul Vali Yardımcısı Sayın Mehmet Ali Yiğit, Başbakan Başdanışmanı Sayın Prof. Dr. Ömer Faruk Korkmaz, Türk Kızılayı Başkanı Dr. Kerem Kınık, İstanbul Müftü Yardımcısı Sayın Caner Akdemir iştirak ettiler. TGTV, İHH, Deniz Feneri, Hayrat, Yeryüzü Doktorları, Mirasımız, Türkiye Diyanet Vakfı ve MÜSİAD başta olmak üzere çeşitli alanlarda faaliyet gösteren birçok STK temsilcisi de programda hazır bulundu. STK’lar gerçekleştirmiş oldukları ve planladıkları faaliyetleri tanıtmak amacı ile salonun arka kısmında stand açma fırsatı buldular. 

Çarşamba günü 12 Nisan tarihinde Kuran-ı Kerim tilavet ile açılan programın protokol konuşmaları al-Muntada Başkanı Dr. Abdullah el-Fayez’in selamlama konuşması ile başladı. Türk Hükümeti ve halkına şükranlarını sunan el-Fayez, bu tür programların özellikle Afrika faaliyet gösteren STK’lara büyük bir faydası olacağını ve aynı zamanda farklı ülkelerden gelen kardeşlerin bir araya gelmesine vesile olacağını vurguladı. 

Ardından, İDSB ve Türk STK’ları adına selamlama konuşmasını gerçekleştiren İDSB Genel Sekreteri Av. Ali Kurt,  katılımcıları selamladıktan sonra, el-Muntada kurumuna Afrika STK’larını kalkındırmak amacı ile gerçekleştirmiş olduğu faaliyetlerden dolayı teşekkür etti. Genel Sekreter konuşmasında, bu toplantının çok faydalı netice ile sona ereceğini ve Afrikalı STK’ların, özellikle Afrika’da faaliyet gösteren Türk STK’larla tanışmalarına vesile olacağını kaydetti.

Daha sonra Türk Kızılay’ının çalışmalarını ve planlanan projeleri anlatan Kızılay Başkanı Dr. Kerem Kınık, Afrika kıtasının yıllarca oranın kaynaklarını sömüren batı işgaline bırakıldığını, Afrika ile çok eskilere giden ilişki ve derin tarihimize dayanarak Afrika’yı bu zulümden kurtarmanın hepimizin üzerine düşen insani bir vazife olduğunu ifade etti.

Ardından, İstanbul Müftüsünün selamlarını ve güzel dileklerini ileten İstanbul Müftü Yardımcısı Sayın Caner Akdemir, Afrika ile ilgili davet, insani yardım, eğitim ve benzer alanlarda çeşitli projelerin gerçekleştirilmesi gerektiğini vurguladı.

Daha sonra bu tür faaliyetleri düzenleyen İDSB ve el-Muntada’ya şükranlarını sunan Başbakan Başdanışmanı Sayın Ömer Faruk Korkmaz, Türk-Afrika ortak tarihine değinerek Afrika’nın her zaman Türk halkının içinde özel bir değeri olduğunu vurguladı.

İstanbul Vali Yardımcısı Sayın Mehmet Ali Yiğit’in konuşması ile tamamlanan protokol konuşmalarından sonra el-Muntada tarafından hazırlanan plaketler İDSB ve resmi kurum temsilcilerine takdim edildi.

Törenden sonra salonun arka kısmında bulunan ve Türk STK’lar tarafından açılan stantlar katılımcılar tarafından gezildi ve yapılan çalışmalar hakkında bilgi alışverişinde bulunuldu. Daha sonra sürdürülebilir Mali Kaynaklarla ilgili hazırlanan program ve uzman kişiler tarafından verilen eğitim programlarına devam edildi.

Türkiye’nin bu konularda tecrübesi olması hasebi ile bu tecrübelerin paylaşılması adına 13 Nisan tarihinde Yeryüzü Doktorları, Deniz Feneri Derneği ve Türkiye Diyanet Vakfı’nın temsilcileri tarafından sunumlar gerçekleştirildi. 

Cuma günü 14 Nisan tarihinde Afrika STK’ları Kalkındırma Buluşmasına katılan Afrikalı STK ve Türk STK’ların temsilcilerinin katıldığı Florya Sosyal tesislerinde üyemiz MÜSİAD tarafından verilen öğle yemeği ve tanışma programı gerçekleştirildi.

15-16 Nisan tarihleri arasında STK’lar arası çalıştaylar ve istişarelerle devam eden program 17 Nisan tarihinde sona erdi.