3. Uluslararası İslam Birliği Kongresi İstanbul’da Gerçekleştirildi

Haberler

3. Uluslararası İslam Birliği Kongresi İstanbul’da Gerçekleştirildi

3. Uluslararası İslam Birliği Kongresi İstanbul’da Gerçekleştirildi

3. Uluslararası İslam Birliği Kongresi “ASRİKA Ortak Savunma Sanayi Üretimi” temasıyla 19-20 Aralık 2019 tarihinde İslam Dünyası STK’ları Birliği (İDSB), Adaleti Savunanlar Stratejik Araştırmalar Merkezi Derneği (ASSAM) ve Üsküdar Üniversitesi işbirliğiyle İstanbul Pullman Hotel Convention Center’da gerçekleştirildi. Kongreye dünyanın pek çok ülkesinden sivil ve askeri temsilciler, alanında uzman araştırmacılar ve sivil toplum önderleri katılım gösterdi.

Kuran’ı Kerim tilavetiyle başlayan programda İslam ülkeleri Ortak Askeri Standardizasyon Merkezleri oluşturulması, İslam ülkeleri arasındaki işbirliği ve tesisleşme konularının belirlenmesi, İslam ülkelerinin kullandığı ve ürettiği savunma sanayi ürünlerinin belirlenmesi ve geliştirilmesi konu başlıkları ele alındı.

Açılış konuşmasını yapan Adaleti Savunanlar Stratejik Araştırmalar Merkezi Derneği (ASSAM) Yönetim Kurulu Başkanı ve Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Adnan Tanrıverdi, bağımsızlığın ve egemen güç olmanın başta gelen şartlarından birinin ülkelerin kullandığı silahların kendilerine ait olması olduğunu belirterek, “Başkasının silahı ile milli menfaatler korunamaz. Başkasının silahı ile devletler ülkelerinde güvenliği, barışı ve refahı garanti edemez. Başkasının silahıyla devletler, ülkelerinde egemen sayılamaz. Devletler, silahını kullandığı ülkelere karşı dik duramaz.” dedi.

Kongrenin devamında Hazine ve Maliye Bakan Yardımcısı Nureddin Nebati, Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş, İDSB Genel Sekreter Yardımcısı Eyüp Akbal, Kütahya Dumlupınar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kazım Uysal, Sancaktepe Belediye Başkanı Şeyma Döğücü, Bahçelievler Belediye Başkanı Hakan Bahadır’da birer açılış konuşması yaptı.

Türkiye’nin savunma sanayisindeki başarısını dile getiren Hazine ve Maliye Bakan Yardımcısı Nureddin Nebati , “Türkiye 2002 yılında AK Parti iktidarı ile tanıştığı zaman savunma sanayinde yok denecek kadar bir güce sahipti. Yerlilik oranı yüzde 20’ler civarındaydı. Bugün, 17 yıl gibi kısa bir süre içerisinde dünyanın sayılı savunma sanayi ülkelerinden birisi olduk. Yerlilik oranı neredeyse yüzde 70’lere geldi. ve dünyadaki ilk büyük 100 şirketin içerisinde 4 tane şirketimiz var. Bu dört şirketimiz ve Türkiye sadece içeriye üretim yapmakla kalmıyor. Yapmış oldukları işbirlikleri ile de birçok ülkeye Müslüman ülkelerle de işbirlikleri yaparak önderlik yapıyor.” şeklinde konuştu.

Daha sonra Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş İslam ülkelerinin zor zamanlardan geçtiğini belirterek, “Zira bugün sosyal, kültürel siyasi ve iktisadi açıdan devasa krizlerin içinde olan dünyamız tarihinin en zor dönemlerinden birini yaşıyor. İnsanlığa refah, huzur, barış, adalet getirme iddiasıyla ortaya çıkan bütün ideolojiler ve politikalar inandırıcılığını kaybetmiştir. Küresel pilotların toplum mühendisi olma çalışmaları dünyayı topyekun bir felakete götürmüştür. Son iki asırdır sömürge politikalarından bilhassa en çok etkilenen İslam Toplulukları, Müslümanlar etkilenmiştir. İnsanlığın yaşadığı buhranları, sosyal, kültürel, manevi, siyasi krizleri çözebilecek yegane imkan İslama hayat veren evrensel hakikatleridir. Bunun için ise Müslümanların işbirliği içinde yaşadıkları coğrafyalar sorunları gerçekçi ve ikna edici bir şekilde çözüme kavuşturmaları oldukça önemlidir” ifadelerini kullandı.

İDSB Genel Sekreter Yardımcısı Eyüp Akbal yaptığı konuşmada, “Asrika Ortak Savunma Sanayi Üretimi Kongresi’nde sizlerle birlikte olmaktan dolayı çok mesudum. Bizler farklı ülkelerden buraya geldik ancak aslında tek bir ümmetin mensuplarıyız. İslam dünyası bugün tarihinde hiç olmadığı kadar birlik ve beraberliğe muhtaç. Üç elif ayrı ayrı olsa üç kıymeti var. Ama aynı üç elif yan yana, bir çizgi üstünde omuz omuza verseler, yüz on bir kuvvetinde ve kıymetinde olur.” dedi.

Kongre ikinci günün sonunda yapılan değerlendirme toplantısı ile sonra erdi.