İDSB Malezya Seyahati

Haberler

İDSB Malezya Seyahati

İDSB Malezya Seyahati

İslam Dünyası STK’ları Birliği (İDSB), Malezya bölge ziyareti 30 Nisan – 4 Mayıs 2019 tarihleri arasında Kuala Lumpur şehrinde gerçekleşti. Ziyaretin ilk durağı Malezya Başbakanı YAB Tun Dr. Mahathir Muhammed Bey’in Başbakanlık çalışma ofisinde gerçekleşti. Görüşmede Birliğimizin faaliyetleri hakkında bilgi arz edildi. Yakın zamanda gerçekleştirilmesi planlanan projelerimizden Uluslararası Sivil Toplum Akademisi (USTA) projesi hakkında bilgi paylaşıldı. Ziyaretimiz için teşekkür eden ve Birlik ekseninde yapılan çalışmalardan memnuniyetini dile getiren Başbakan, İslam dünyasındaki dirilişin tekrar Kur’ani değerlere dönülmesi ve kitaptaki mesajın iyi anlaşılması ile mümkün olabileceğine değindi.

Ziyaretimizin ikinci durağında ise Temmuz 2018’de İstanbul’da ameliyat olan Anwar İbrahim Bey ile evinde görüşme sağlandı. İnsanların Adalet Partisi Başkanı ve Hükümet ortağı Dato’ Seri Anwar Ibrahim ile görüşme esnasında İDSB ve projeleri hakkında bilgi verildi. Uluslararası Sivil Toplum Akademisi (USTA) projemiz ve yıl sonu planlanan Aile Konferansı hakkında istişarelerde bulunuldu. Kendilerini sadece siyasi bir lider olarak değil, İslam dünyasında önemli bir kanaat önderi olarak gördüğümüz ifade edildi. Afrika’da yapmayı planladığımız STK konferansı hakkında bilgi verilerek kendileri bu önemli toplantıya davet edildi.

İDSB heyeti olarak Kuala Lumpur Türkiye Büyükelçisi Doç. Dr. Merve Safa Kavakcı hanımefendi ile görüşüldü. Ziyarette Merve Hanım’ı büyükelçi olarak atanmasından dolayı tebrik ederek görevinde başarılar diledik. 2007 senesinde İslamofobia konferansımıza katılan ve birliğimizi yakından tanıyan Merve Hanım, İDSB olarak faaliyetlerimiz ekseninde bilgilendirildi. Kendisiyle gerek birlik faaliyetleri gerekse bölge ekseninde kapsamlı istişarelerde bulunuldu. Sayın Büyükelçi İDSB çerçevesinde bu bölgede yapmayı düşündüğümüz faaliyetlere destek vermeye hazır olduklarını ifade ettiler.

İDSB, Malezya İslam Üniversitesinde.
Malezya İslam Üniversitesi İslami ve Beşerî Bilimler Fakültesi Dekanı Shukran Bey ile makamında bir araya gelen heyetimiz İDSB ve çalışmaları hakkında bilgi sundu. Özellikle geçen hafta gerçekleştirilen tasavvuf liderleri konferansı ve hazırlıkları devam eden Afrika Kongresi ve USTA ile ilgili detaylı bilgi verildi. Aile ekseninde yaptığımız çalışmalar anlatıldı. Bu yıl içinde düzenlenen ve periyodik olarak gerçekleştirilecek UAE toplantıları, YİK toplantısı ve Aile Konferansları hakkında bilgi paylaşıldı. Ziyaretimizden büyük memnuniyet duyduklarını belirten Dekan Bey fakültelerinde eğitimini verdikleri dersler ile İDSB’nin faaliyetlerinin örtüştüğünü belirterek İslam dünyasında böyle bir kurumun bulunduğunu öğrenmekten memnuniyetini dile getirdi. Ziyaret esnasında Malezya İslam Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Nor Faridah Abdul Manaf ile de görüşüldü. IIUM’un Dünya Müzakere Şampiyonası’nda derece sahibi bir üniversite olduğunu belirten Rektör, İslam dünyasının, haklarını savunmakta yetersiz kaldığını, İDSB gibi kurumların savunuculuk alanında öne çıkabileceğini ama bu yönde Dünya Müslüman Avukatlar Birliği veya Dünya Müslüman Gazeteciler Birliği gibi kurumların kurularak Müslümanların haklarının uluslararası arenada savunacak PR çalışması yapacak eğitimli kadrolara ihtiyaç bulunduğunu vurguladı. Bu tür kadroların ve yeni neslin eğitimi ve müzakere yeteneklerinin geliştirilmesi hususunda IIUM’un bilgi ve tecrübesinin her zaman açık olduğunu kaydetti.

Heyetimiz bu minvalde Malezya İslam Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Birimi Müdürü Prof. Dr. Dawood A. Al Hidabi ile İslam dünyası ve İDSB ekseninde istişarelerde bulundu. İDSB projeleri hakkında bilgi verildi.

İDSB, WADAH Vakfında.
Malezya üyelerimizden olan Wadah Vakfının merkezinde bir toplantı yapıldı. İDSB Genel Sekreter Yardımcısı olan WADAH Başkanı Ahmed Azzam Bey, İİT İnsan Hakları Komisyonu Başkanlığına seçilmesinden dolayı tebrikleri kabul etti. Toplantıda bölgedeki diğer üyelerimizden GPM, FGN ve ABIM yetkilileri de hazır bulundular. Görüşmede Malezya seyahatimiz ve İDSB’nin gelecek projeleri istişare edildi.

“Kadının Emniyeti ve Küresel Engeller” Konferansı
Malezya seyahatimizin son gününde İDSB heyeti bölgedeki üyelerimizin organize ettiği “Kadın ve Aile” üzerine bir konferansa iştirak etti. Konferansın onur konuğu, UAE ekseninde YİK üyemiz Dato’ Seri Anwar İbrahim’in eşi olan ve şimdiki hükümette başbakan yardımcılığı görevinde bulunan Dato’ Seri Dr. Wan Azizah Wan İsmail idi. Genel Sekreter Av. Ali Kurt Bey’in de selamlama konuşması yaptığı konferansın açılış oturumunda Kuala Lumpur büyükelçimiz Doç. Dr. Merve Safa Kavakcı Hanım kapsamlı bir konuşma yaptı. Programın diğer konuşmacıları ise;

– Adina Kamarudin, (Malezya Dışişleri Bakanlığı Denizcilik İlişkileri Genel Müdürü)
– Dr. Saadiah Mohamad, (UiTM Üniversitesi Öğretim Üyesi)
– Pn Syariffah Rashidah Syed Othman, (Ulusal Siber Güvenlik Ajansı Müdürü)
– Dr. Nor Zuraida Zainal, (Asya Federasyonu Psikoloji Derneği Başkanı)
– Doç. Dr. Haslinda Abdullah, (Aileyi Güçlendirme Derneği Başkanı (FAME)

Program Başbakan Yardımcısı Dato’ Seri Dr. Wan Azizah’nın kapanış konuşmasıyla sona erdi.

ABİM Vakfında “Küresel Gelişmeler ve Birliğin Durumu” Konulu Toplantı
Üyelerimizden ABIM’de düzenlenen toplantıya heyet üyelerimizin yanı sıra bölge STK temsilcileri ve Dato’ Seri Anwar İbrahim’in danışmanları, Dışişleri Bakanı özel kalem müdürü Adli Bey ve daha önce Birlik Merkezimizi ziyaret eden düşünce kuruluşu Darul İhsan temsilcisi Senatör İsmail Bey katıldılar. Toplantıda İslam dünyasının değişik coğrafyalarında yaşanan son siyasi ve sosyal gelişmeler değerlendirildi. Heyet üyelerimiz tek tek kendi ülkelerinde yaşanan son gelişmeleri değerlendirdiler. Malezyalı dostlarımız da ülkelerindeki son siyasi gelişmeler hakkında bilgi paylaştılar.