Haberler
İslam Dünyası Yemen İçin İstanbul’da Bir Araya Geldi
İslam Dünyası Yemen için İstanbul’da bir araya geldi.
Yemen, patlak veren iç savaşla birlikte uluslararası güçlerin hegemonya arenasına çevrildi. Husi şiddetinin ortaya çıkardığı kaotik durum can güvenliğinin dahi sağlanamadığı bir Yemen ortaya çıkardı.
Ülkede 12 milyondan fazla insan açlık ve ölüm tehlikesiyle karşı karşıya kalmış durumda. Sahadan aktarılan bilgiler ve uluslararası ajansların geçtiği haberler bu felaketin sadece kanıksanmasına sebep oluyor. Her zaman olduğu gibi maalesef harekete geçmekte zorlanan İslam dünyası ülkeleri bir türlü etkili bir şekilde bir araya gelemediğinden olması gereken gücünü ortaya koyamıyor. Bu duruma kayıtsız kalmak vartasından uzak kalanlar yine yüzümüzün akı sivil toplum kuruluşlarımız ve uluslararası sivil inisiyatifler oldu.
İslam Dünyası Sivil Toplum Kuruluşları Birliği (İDSB) ümmet hassasiyetiyle hareket eden birçok kurum ve kuruluşla bir araya gelerek bu yaraya kısmen de olsa neşter vurabilmek gayesiyle harekete geçti. İDSB, İslam İşbirliği Teşkilatı, Hey’el Alemiye lil Mesacid, Nedve’l Alemiye lil Şebab (Wamy) ve Yemen İnsani Yardım Birliği (YARD) güç ve kabiliyetlerini birleştirerek İstanbul, Gorrion Hotel’de Uluslararası Yemen İnsani Yardım Konferansı’nı tertip etti. 14-15 Ağustos 2015 tarihinde İstanbul’da icra edilen konferansta 477 milyon $ tutarında proje tabanlı yardım ve kalkındırma hedefleri ortaya kondu.
Konferansa İslam dünyasından uluslararası kuruşlar, sivil toplum kuruluşları ve aktivistler ile iş adamları iştirak etti.
İcra edilen konferansla şu gayeler gözetildi:
* Tüm insani yardım kuruluşlarını ve bireyleri Yemen’e yardım için harekete geçirmek
* Yemen’deki insani drama ışık tutmak
* Yemen’deki mağdur halka zaruri acil insani yardımları sağlamak
* Kalkınma ve yeniden yapılanmaya katkı sağlamak
* Yemen’deki insani kriz ile ilgili veri tabanı oluşturmak ve yardımları uluslararası insani standartlara göre dağıtmak
Konferans çerçevesinde belirlenen bu maksatları gerçekleştirmek üzere eylem planı olarak;
Gıda: 2,5 milyon koli gıda dağıtımı
Temiz İçme Suyu: 250 bölgede her gün tankerlerle düzenli içme suyu dağıtımı
Barınma: 100 bin ailenin barınma sorununa destek sağlanması
Mülteciler: 20 bin mülteciye yardım edilmesi
Sağlık: Yaralıların tedavisi için mobil sağlık hizmeti, hastane ve kliniklere destek sağlanması
Diyaliz Merkezleri: Mevcut diyaliz merkezlerinin ihtiyaçlarına çözüm bulmak
Dang Humması ile Mücadele: (Dengue Fever) Dang virüsü kaynaklı enfeksiyon (kırık kemik humması) ile mücadele edilmesi
Yetim: 25 bin yetim ailesine maddi destek sağlanması
Kalkınma: 3 bin 150 köye kalkınma yardım edilmesi hedeflendi.
Sıralanan bu somut hedefler kurulacak bir komisyon ve belirlenecek bir takvim ışığında nihai noktaya taşınacak.
Konferans boyunca yapılan fikir teatileri ve tartışmalar Yemen’in bugününe çare olmaktan öte gelecekteki sorunlarına çözümler üretmek gibi neşter hükmünde kalıcı ve somut hedefler temelinde ilerledi. Yapılan bağış oturumlarının yanı sıra, açık arttırma töreniyle bağış yapan zanaat erbabı ve sanatçıların çalışmalarının satışa sunulması yoluyla birçok kanaldan bağış toplama imkanına kavuşuldu.
Ortaya koyulan iyi niyetli ve organize çabalar neticesinde 190 milyon USD nakdi yardım taahhüdü rakamına ulaşıldı. Bu fon ile Yemen’in geleceği için nüve hükmünde çalışmalar uygulanabilecek.
Yol haritası itibariyle Yemen’e salt yardımla yetinilmemesi ve kalkındırma projeleriyle konferans sonrasında yapılacak çalışmalar ve kurulacak komisyonlar yoluyla projelerin hayata geçirilmesi hedefinde mutabık kalınarak çalışmalara devam edilmesi kararı alındı.