“Kadınlar! Medeniyetin Direkleri-Sütunları” Konferansı

Haberler

“Kadınlar! Medeniyetin Direkleri-Sütunları” Konferansı

“Kadınlar! Medeniyetin Direkleri-Sütunları” Konferansı

“Kadınlar! Medeniyetin Direkleri-Sütunları” Konferansı
11-13 Mart 2018
Lahor, Pakistan

İDSB-UNIW Uluslararası Aile Enstitüsü eş başkanı Dr. Rabiye Yılmaz ve UAE Sorumlusu Erva Mollaibrahimoğlu 11-13 Mart 2018 tarihlerinde Pakistan Lahor’da gerçekleştirilen iki programa katıldılar.

“Kadınlar! Medeniyetin Direkleri-Sütunları” Konferansı Kur’an tilaveti ile başladı. IMWU Genel Sekreteri Dr. Samia Raheel Qazi selamlama konuşmasında, anne çocuk arasındaki ilişki ile medenileşmenin başladığını, toplumun geleceğinin kadına dayandığını, değerlerin kadından öğrenildiğini vurguladı.

Durdana Siddiqui “Bir Ulusun İnşası İçin Kadının Güçlendirilmesi” başlıklı konuşmasında, medeniyetlerin kadınsız asla ilerleme kat edemeyeceğini ifade etti.

Nursanita Nura “Akademide Kadının Güçlenmesi” başlıklı konuşmasında Peygamberimizin (S.A.V.) “İlim kadın erkek herkese farzdır” hadis-i şerifi ekseninde ailede hususen kadının eğitiminin önemine deyindi.

UAE Eş Başkanı Dr. Rabiye Yılmaz ise “Kadının Güçlendirilmesi, Aile Enstitüsü ve Sağlık” konulu bir konuşma yaptı. Konuşmasında modern dünyada yeni bir erkek, yeni bir kadın, yeni bir çocuk kısacası yeni bir insan tanımının mevcut bulunduğunu belirten Yılmaz, günümüz modernist bakış açısının kadını evden çıkarıp toplumsal hayat içerisinde var olmayı, çalışmayı bir varoluş mücadelesine dönüştürdüğünü, kadının güçlenmesini ekonomik bağımsızlığını alması gerektiğini toplumlara empoze ederek “kadın özgür ve güçlü olmalı” algısıyla aile kurumuna büyük bir darbe indirdiğini anlattı.

Aicha Yakan “Sosyal Girişimcilikte Kadının Güçlendirilmesi” başlıklı konuşmasında, sosyal girişimcilikte hem çalışma ham de liderlik açısından kadınların yeri İngiltere ve ABD’de %65-50 iken Pakistan ve Hindistan’da %30-20 olduğunu vurguladı. Kadınların sosyal girişimci olmasına engel olan faktörleri sıraladı ve her biri için tavsiyeler verdi.

Dr. Afaf Ahmed Mohammed Ahmed Hussain “Ekonomik Güçlendirme” başlıklı konuşmasında Nisa suresine dikkat çekti ve İslamiyet’in kadınlara farklı güçler verdiğini vurguladı.

Konuşmaların ardından dua edildi ve sonrasında yemek ve namaz arası verildi. Programın ikinci yarısında eş zamanlı olarak “Aşırılık ve Terörle Yüzleşme ve Bertaraf Etme”, “Farklılık, Kapsama ve Dinlerarası Dialog”, “Barışçıl Birliktelik ve Toplumsal Bütünleşme” ve “Küresel Çatışmalar ve Barışın İnşası” başlıklı 4 çalıştay geçekleştirildi.

Dr. Rabiye Yılmaz ve Erva Mollaibrahimoğlu “Küresel Çatışmalar ve Barışın İnşası” başlıklı çalıştaya iştirak ettiler. Çalıştayda Filistin, Keşmir, Rohingya, Irak, Suriye, Sudan gibi çatışma bölgelerindeki durum değerlendirildi ve çözüm yolları istişare edildi.

Çalıştayların sonuçları başkanlar tarafından sunulduktan sonra konferans sonucu olarak Lahor Deklarasyonu tartışmaya açıldı.

Sonrasında, Suriye sınırına yapılan Vicdan Konvoyuna katılan bir Pakistan’lı kardeşimiz duygu ve izlenimlerini paylaştı.

Pakistan ziyaretinin ertesi günü IMWU Konsey Toplantısına iştirak edildi. Toplantı, üyelerin kendini tanıtmasıyla başladı.

Afrika’daki kadınların proje yapmaları için onlara nasıl yardımcı olunabileceği konuşuldu. IMWU merkez ve bölge sorumluları, faaliyet raporlarını sunarak gerçekleştirilen projeler hakkında bilgi verdiler.

Toplantı hediyeleşme ve dualar ile son buldu.