Keşmir Sorunu İstanbul Üniversitesi’nde Masaya Yatırıldı

Haberler

Keşmir Sorunu İstanbul Üniversitesi’nde Masaya Yatırıldı

Keşmir Sorunu İstanbul Üniversitesi’nde Masaya Yatırıldı

Keşmir Sorunu, İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü ve Kulübü’nün (SUİK) düzenlemiş olduğu Panel ’de masaya yatırıldı. Panel, Pakistan İstanbul Başkonsolosu Bilal Khan Pasha ve İstanbul Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Sedat Murat ve İktisat Fakültesi Dekan Yrd. Prof. Dr. İsmail Kızılırmak katılımıyla gerçekleştirildi. Toplantıya İDSB Asya, Avrupa ve Amerika Masası Sorumlusu Umer Farooq da katılım gösterdi.

“Keşmir Sorunu: 1947’den beri süregelen bir trajedinin analizi” başlıklı Panel, iki oturum şeklinde gerçekleşti. İstanbul Üniversitesi adına açılış ve selamlama konuşmasını yapan İktisat Fakültesi Dekan Yrd. Prof. Dr. İsmail Kızılırmak, bölgeden yaşanan gerilimin sürdürülebilir bir durum olmaktan çıktığını özellikle Keşmir bölgesinde son dönemde artan gerilimden endişe duyduğunu ve bölgedeki gerilimin bir an önce düşürülmesi gerektiğine vurgu yaptı. Kızılırmak, “Türkiye olarak kardeş halkımız Pakistan’ı olumsuz etkileyen bu gerginliğin azaltılmasına ve sorunun çözümüne her zaman katkı yapmaya çalıştık. Biz akademisyenler olarak konunun uluslararası gündeme taşınmasına ve konuşulması için elimizden gelen gayreti gösterdik, göstermeye devam edeceğiz.” diyerek konuşmasını sorunun hakkaniyetli bir şekilde çözümüyle sonuçlanmasını temenni etti.

Açılış konuşmasının ardından, ilk oturum Pakistan İstanbul Başkonsolosu’nun Keşmir Sorununu ele aldığı konferansla başladı. Pasha, “Keşmir sorunun BM tarafından uzun süredir çözülememiş bir sorun olduğunu ve çözüm için BM tarafından sunulan önerilerinin dikkate alınmadı. Aynı zamanda Keşmir’de yaşanan sorunlar Filistinlilerin yaşadığı anlaşmazlıkla birçok açıdan paralellik gösteriyor” şeklinde konuştu.