“Sudan’ın Yaralarını Birlikte Saralım”

Haberler

“Sudan’ın Yaralarını Birlikte Saralım”

“Sudan’ın Yaralarını Birlikte Saralım”

Sudan, geride bıraktığımız Ağustos ayında tarihinin en büyük sel felaketlerinden birini yaşadı. Birleşmiş Milletler İnsani Yardım Koordinasyon Ofisi’nin (OCHA) raporuna göre, sel felaketinden 15 eyalette 245 bin 700 kişi etkilendi, 32 bin 851 bina yıkıldı ve 16 bin 284 binada hasar oluştu.  Sudan sel felaketinin yaralarını sarmaya çalışırken ilk yardım elini uzatan ülkelerden biri Türkiye oldu. Sel baskınının hemen ardından İDSB İnsani Yardım Platformu (İYP) üyesi STK’lar ve Kızılay organize bir şekilde yardım kampanyası başlattı.

Keşif ziyareti yapıldı
Platform üyesi kuruluş temsilcilerimizden oluşan bir heyet 6-8 Eylül tarihleri arasında Sudan’a acil bir keşif ziyareti gerçekleştirdiler. Afet bölgesinde yapılan incelemenin ardından yerel yetkililerle birlikte acil ihtiyaç listesi oluşturuldu ve ilk etapta bin koli acil erzak dağıtımı yapıldı.

Değerlendirme toplantısı
Keşif ziyareti sonrası bir yol haritası çizmek adına 13 Eylül tarihinde Platform üyesi STK temsilcileri, Kızılay ve Afad yetkilileriyle birlikte Kızılay İstanbul Merkez Binası’nda bir araya geldi. Yapılan toplantıda öncelikli ihtiyacın barınma, sağlık, eğitim ve gıda malzemeleri olduğu istişare edildi. Bu eksende gecikmeden acil bir insani yardım kampanyası başlatılmasına karar verildi. Kampanya sloganı “Sudan’ın Yaralarını Birlikte Saralım” olarak belirlendi. İnsani Yardım Platformu üyesi dernekler arasında yapılan paylaşımla belirlenen yardım malzemelerinin askeri uçakla Ankara’dan Sudan’a gönderilmesinde ve kampanyanın bir basın açıklaması ile kamuoyuyla paylaşılmasında mutabık kalındı.

“Sudan’ın Yaralarını Birlikte Saralım” ortak sloganı ile yeni bir kampanya başlatıldı
İslam Dünyası Sivil Toplum Kuruluşları Birliği’nin çağrısı ile bir araya gelen İnsani Yardım Platformu üyesi 20’den fazla sivil toplum kuruluşu, “Sudan’ın Yaralarını Birlikte Saralım” adlı bir insani yardım kampanyasını başlatmak üzere 17 Eylül tarihinde bir basın toplantısı düzenledi.

Toplantının açılış konuşmasını yapan Türk Kızılay Genel Başkanı Dr. Kerem Kınık, “Sudan’da 16 eyalette yaklaşık 350 bin kişiyi evsiz bırakan sel felaketinin hemen ardından ilk etapta 1000 aileye yardım eli uzattıklarını söyledi. İçinde çadır, gıda maddeleri, temizlik malzemeleri ve ilaçlar bulunan 27 tonluk yardım malzemesini yarın uçakla Sudan’a ulaştırmayı amaçladıklarını ifade eden Kınık, “Sudan halkına yalnız olmadıklarını göstereceğiz” dedi.

Daha sonra konuşan İDSB Genel Sekreteri Av. Ali Kurt, insani yardım çalışması yapan sivil toplum kuruluşlarımızın daha önce AFAD ve Kızılay desteğinde İslam Dünyası Sivil Toplum Kuruluşları Birliği çatısı altında bir araya gelerek oluşturmuş oldukları İnsani Yardım Platformu bünyesinde 20’den fazla güzide yardım kuruluşumuz bulunduğunu ifade etti.

Genel Sekreter, “STK’larımız arasında işbirliğini ve afet bölgelerinde koordinasyonu hedefleyen bu platform ekseninde daha önce de Suriyeli kardeşlerimize yönelik “Bir Ekmek Bir Battaniye” keza “Sana İhtiyacım Var” isimli kampanyalar, gerekse Orta Afrika, Yemen ve Gazze gibi sıkıntı içinde olan birçok bölgeye yardım organizasyonları yapmıştık.  Bugün burada İnsani Yardım Platformu üyeleri olarak yaklaşık 65.232 ailenin olumsuz olarak etkilendiği bu afet sonrası “Sudan’ın Yaralarını Birlikte Saralım” ortak sloganı ile yeni bir kampanya başlatıyoruz” şeklinde konuştu.

İlk adımda acil olarak bir yardım uçağı kaldıracağız
Yardım kampanyasına AFAD ve Kızılay başta olmak üzere alfabetik sırayla AİD Uluslararası Doktorlar Derneği, Anadolu Eğitim ve Davet Gönüllüleri Platformu, Aziz Mahmut Hüdayi Vakfı, Beşir Derneği, Deniz Feneri, Elden Ele Derneği, Göz Bebekleri Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği, Hayrat İnsani Yardım Derneği, İHH İnsan Hak ve Hürriyetleri İnsani Yardım Vakfı, İsra Uluslararası Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği, İyilik Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (İyilik-DER), Sadakataşı Derneği, Türkiye Diyanet Vakfı, Verenel, Weltweiter Einsatz Für Arme e.V. (WEFA) isimli kuruluşlar destek veriyor.

Kampanyaya destek veren üye kuruluşlara teşekkür eden Ali Kurt, “Gerek arkadaşlarımızın sahada yaptığı gözlemler, gerekse yerel yetkililerden aldığımız bilgiler ışığında Platform üyesi STK’larımızla işbirliği ve paylaşım içinde ilk adımda acil olarak, yarın, yani 18 Eylül 2019 tarihinde Ankara’dan Sudan’ın Başkenti Hartum’a hareket edecek bir yardım uçağı kaldıracağız. Bu kargo uçağında öncelikli olarak çadır, battaniye, ilaç̧, tıbbi malzeme, acil gıda paketleri, temizlik ve hijyen setleri olacak” ifadelerini kullandı.

Sudan ilk yardım uçağı havalandı
İYP üyesi STK’larla işbirliği içerisinde yürütülen insani yardım kampanyasının ilk ayağı olan yardım uçağı Ankara Etimesgut Askeri Havalimanı’ndan Sudan’ın Başkenti Hartum’a 18 Eylül‘de havalandı. Kampanyaya katılım gösteren STK temsilcilerinin hep birlikte uğurladığı uçakta çadır, battaniye, hijyen seti, gıda ve ilaçtan oluşan 27 tonluk  insani yardım malzemesi bulunmaktadır.

Kampanya çerçevesinde elde edilecek bağışlarla, ilk etapta afetten en çok etkilenen bölgelerde yerel mimariye uygun “Türk Köyleri”nin inşa edilmesi planlanıyor.

Ayrıca çeşitli bölgelerde mobil klinik hizmeti verilerek acil sağlık desteği, duruma göre yerelden ya da ülkemizden temin edilecek gıda ve temizlik malzemelerinin ihtiyaç sahiplerine ulaştırılması hedefleniyor.