İnsani Yardım Platformu
İnsani Yardım Platformu
Suriye ve Orta Afrika Faaliyetleri
İnsani yardım kuruluşları, sendikalar, meslek kuruluşları ve sivil toplum kuruluşları, Suriye’de üç yıldır devam eden iç savaşın olumsuz şartları karşısında daha nitelikli bir yardım koordinasyonu temin etmek adına İslam Dünyası Sivil Toplum Kuruluşları Birliği (İDSB) koordinatörlüğü ve AFAD kamusal desteğinde şekillenen “İnsani Yardım Platformu” çatısı altında toplandı.
Bu çerçevede İDSB, AFAD, TGTV, Türk Kızılayı, Diyanet Vakfı, Memur-Sen, Hak-İş, Rabia Platformu, gerekse Aid Uluslararası Doktorlar Birliği, Ansagiad, Beşir, Cansuyu, Deniz Feneri, Dost Eli, Dünya Yetimler Vakfı, Hayrat İnsani Yardım Derneği, İHH, İsra, İyilik Derneği, Sadakataşı, Şifa Platformu, Verenel, Yardımeli ve Yeryüzü Doktorları bir araya geldi.
İnsani krizin had safhada olduğu bu dönemde, Türkiye ve çok sayıda üye ülkemizin katılımı ile geçen sene “Bir Ekmek Bir Battaniye” kampanyası ile ekmeğimizi kardeşlerimizle paylaştık.
Bu sene ise Suriye’de yaşanan trajedinin mağduru olan, ekonomik zorluklar yaşayan halka yönelik “Sana İhtiyacım Var” adı altında yardım kampanyasını başlattık. İslam Dünyası Sivil Toplum Kuruluşları Birliği (İDSB) tarafından organize edilen “Sana İhtiyacım Var” yardım kampanyası tanıtım programı, İnsani Yardım Platformu çatısı altında toplanan insani yardım kuruluşları, vakıflar, dernekler, meslek kuruluşları ve 17 sivil toplum kuruluşunun katılımıyla 22 Ocak tarihinde gerçekleştirildi.
Bu çağrıyı uluslararası kuruluşların, diplomatik çevrelerin de görmesi ve destek vermesi arzusu ile “I need you” ve “Ahtacü ileyk” başlıklarıyla tek ses tek yürek olarak Malezya, Endonezya, Pakistan, Belçika, Fransa, Amerika, Güney Afrika, Libya, Yemen ve Lübnan gibi ülkeler ile canlı bağlantı yapılarak kampanyanın uluslararası ayağı aktifleştirildi.
Orta Afrika’da yaşanan insanlık dışı iç savaş, din kökenli etnik çatışmalar ve siyasi kargaşa nedeniyle hızlı bir şekilde istikrarsızlığa sürüklenen Orta Afrika Cumhuriyeti’nde bugün itibariyle temel insani gereksinimler dahi karşılanamaz hale geldi. Konu ile ilgili olarak bir araya gelerek değerlendirme toplantıları düzenleyen İnsani Yardım Platformu raporlar ve bölgeden gelen kişilerden elde ettiği bilgiler ışığında ihtiyaç bölgeleri, öncelikli ihtiyaç malzemeleri, depolama ve lojistik yöntemleri hakkında değerlendirmelerde bulunuldu. Yapılan değerlendirmenin ardından bölgeye yönelik bir insani yardım kampanyası düzenleme kararı alındı. 15 Nisan tarihinde Fatih-Ali Emiri Efendi Kültür Merkezi’nde Orta Afrika Cumhuriyeti Yardım Kampanyası kamuoyuna ilan edildi.
Başbakanlık AFAD’ın kurumsal desteğiyle gerçekleşen kampanya kapsamında 10 Haziran 2014 tarihinde Çad’a ve 24 Temmuz 2014 tarihinde Kamerun’a 64 tonluk birer kargo uçağı gönderildi. Bölgedeki Türk Büyükelçiliklerimizin de yardımlarıyla Türkiye’deki insani yardım kuruluşlarımızdan toplanan giyim, sağlık, barınma ve gıda malzemeleri içeren toplam 2 milyon değerindeki insani yardım malzemesi Çad ve Kamerun’daki Orta Afrika mülteci kamplarına iletildi.
İslam Dünyası Yemen İçin İstanbul’da Bir Araya Geldi: Uluslararası Yemen İnsani Yardım Konferansı
Yemen, patlak veren iç savaşla uluslararası güçlerin hegemonya arenasına çevrildi. Husi şiddetinin ortaya çıkardığı kaotik durum can güvenliğinin dahi sağlanamadığı bir Yemen ortaya çıkardı.
Ülkede 12 milyondan fazla insan açlık ve ölüm tehlikesiyle karşı karşıya kalmış durumda. Sahadan aktarılan bilgiler ve uluslararası ajansların geçtiği haberler bu felaketin sadece kanıksanmasına sebep oluyor. Harekete geçmekte zorlanan İslam dünyası ülkeleri bir araya gelemediğinden ortak kanaat ve hareket kabiliyeti sergileyemiyor. Her ne olursa olsun bu duruma kayıtsız kalmak vartasından uzak olan sadece sivil toplum kuruluşları ve uluslararası sivil inisiyatifler oldu.
İslam Dünyası Sivil Toplum Kuruluşları Birliği (İDSB) ümmet hassasiyetiyle hareket eden birçok kurum ve kuruluşla bir araya gelerek bu duruma neşter olabilmek gayesiyle harekete geçti. İDSB, İslam İşbirliği Teşkilatı, Uluslararası Camiler Konseyi, Dünya Müslüman Gençlik Birliği ve Yemen İnsani Yardım Birliği güç ve kabiliyetlerini birleştirerek İstanbul, Gorrion Hotel’de Uluslararası Yemen İnsani Yardım Konferansı’nı tertip etti. 14-15 Ağustos 2015 tarihinde İstanbul’da icra edilen bu konferansla 477 milyon $ tutarında proje tabanlı yardım ve kalkındırma hedefleri ortaya kondu.
Konferansa İslam dünyasından uluslararası kuruşlar, sivil toplum kuruluşları ve aktivistler ile iş adamları iştirak etti.
İcra edilen konferansla aşağıdaki ilkeler çerçevesinde:
- Tüm insani yardım kuruluşlarını ve bireyleri Yemen’e yardım için harekete geçirmek,
- Yemen’deki insani drama ışık tutmak,
- Yemen’deki mağdur halka zaruri acil insani yardımları sağlamak,
- Kalkınma ve yeniden yapılanmaya katkı sağlamak,
- Yemen’deki insani kriz ile ilgili veri tabanı oluşturmak ve yardımları uluslararası insani standartlara göre dağıtmak,
Buna göre:
- Temiz İçme Suyu: 250 bölgede her gün tankerlerle düzenli içme suyu dağıtmak.
- Barınma: 100 bin ailenin barınma sorununu çözmek.
- Mülteciler: 20 bin mülteciye yardım ulaştırmak.
- Sağlık: Yaralıların tedavisi için mobil sağlık hizmeti, hastane ve kliniklere destek vermek.
- Diyaliz Merkezleri: Mevcut diyaliz merkezlerinin ihtiyaçlarına çözüm bulmak.
- Dang Humması İle Mücadele: Dang humması, (İngilizce: Dengue Fever) dang virüsü kaynaklı bir enfeksiyondur. Sivrisinekler dang virüsünü bulaştırır. İnsanların kemikleri kırılır gibi şiddetli ağrı çekmesine neden olduğu için, Dang humması “kırık kemik humması” olarak da bilinir.
- Yetim: 25 bin yetim ailesine maddi destek vermek.
- Kalkınma: 3 bin 150 köye kalkınma yardımları yapmak.
Sıralanan somut hedefler kurulacak bir komisyon ve belirlenecek bir takvim ışığında nihai noktaya taşınacak.
Konferans boyunca yapılan fikir teatileri ve tartışmalar Yemen’in bugüne çare olmaktan başka gelecekteki sorunlarına çözümler üretmek gibi neşter hükmünde kalıcı ve somut hedefler temelinde ilerledi. Yapılan bağış oturumlarının yanı sıra açık arttırma töreniyle bağış yapan zanaat erbabı ve sanatçıların çalışmalarının satışa sunulması yoluyla birçok kanaldan bağış toplama imkanına kavuşuldu.
Ortaya koyulan iyi niyetli ve organize çabalar neticesinde 190 milyon $ dolar nakdi yardım rakamına ulaşılarak Yemen’in geleceği için nüve hükmünde çalışmalar uygulanabilecek.
Yol haritası itibariyle Yemen’e salt yardımla yetinilmemesi ve kalkındırma projeleriyle konferans sonrasında yapılacak çalışmalar ve kurulacak komisyonlar yoluyla projelerin hayata geçirilmesi hedefinde mutabık kalınarak çalışmalara başlanılması kararı alındı.